4 Aralık 2024, Çarşamba

İŞVEREN RAPOR BİTİMİNDE BENİ İŞE BAŞLATMAYIP ÜCRETSİZ İZİNLİ SAYABİLİR Mİ?

Bir şirkette özel güvenlik olarak çalışmaktayım ve silahlı kimlik kartım olduğu için covid 19 virüsüne rastlanan bir projeye zorla gönderildim. Gitmediğim takdirde hakkımda işlem başlatacaklarını söylemişlerdi. Gittiğimde gördüm ki bana söylenenler doğru değil, projede bulaşıcı hastalığa karşı önlem alınmamış. Orada gece çalıştırıldım, 5. gece ateşim yükseldi ve hastaneye kaldırıldım. Covid 19 testi yapıldı, 10 gün rapor verildi. Şu an 5 gün geçti ve rapor sonucum hala çıkmadı. Çalıştığım şirket, hastalanmanın üzerinden 16 gün geçmeden seni çalıştırmayız diyor. Raporsuz geçen 6 günü ücretsiz izin yazacaklarını söylediler. Buna hakları var mı?

ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILMAMANIZ GEREKİR, AKSİ HAKKIN KÖTÜYE KULLANIMI OLUR

Çalıştığınız yerden başka bir işyerine gönderilmenizi, İş Kanunu 22. Maddesi kapsamında değerlendirmek gerekir. Eğer yeni görevlendirildiğiniz yerdeki çalışma koşulları daha ağırsa, yeni çalışma yeriniz evinize gidiş geliş sürenizi bir saatten fazla uzatıyorsa ve iş sözleşmenizde işverenin yönetim hakkını genişleten düzenlemeler yoksa görevlendirmeyi kabul etmeme hakkınız bulunmaktadır. Ancak siz, koşulları varsa dahi bu hakkınızı kullanmayıp, fiilen değişikliği kabul etmişsiniz.

Sorunuzun cevabına gelince, hastalandıktan sonra da 10 gün rapor aldığınızı, eğer testiniz pozitif çıkmazsa 10 günün sonunda işbaşı yapacağınızı, ancak işverenin sizi tedbiren 6 gün daha çalıştırmak istemediğinizi belirtiyorsunuz. Anladığımız kadarıyla işveren size bireysel karantina tedbiri uyguluyor. Ancak yetkili sağlık otoriteleri tarafından hakkınızda alınmış bir kişisel karantina kararı yok ve siz çalışmaya, iş görme borcunuzu yerine getirmeye hazırsınız.  Bu durumda işverenin sizi ücretsiz izinli sayması mümkün değildir. Eğer tedbiren ve kendi tasarrufuyla sizi çalıştırmıyorsa, idari izinli saymalı ve ücretinizi tam olarak ödemelidir. 17 Nisan’da yürürlüğe giren, işverenlere üç aya kadar ücretsiz izin hakkı veren değişiklik dahi işvereninize size ücretsiz izin verme hakkı vermez. Bu tipik bir hakkın kötüye kullanılması olur ve size dilerseniz haklı nedene dayanarak iş akdinizi feshetme ve kıdem tazminatınızı alma hakkı verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X
X
X
X